Alle (land)bouwvoertuigen hebben een kentekenplicht

Sinds 2020 moeten (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat dragen en geregistreerd staan bij het Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Als uw (land)bouwvoertuig niet is geregistreerd kan dit voor boetes zorgen van wel honderden euro’s. Daarom is het verstandig om te controleren of u in bezit bent van werktuigen die niet geregistreerd staan.

 

Welke voertuigen hebben een registratieplicht?
Over het algemeen motorvoertuigen met een constructiesnelheid van 6 kilometer per uur of meer, maar hierop bestaan een aantal uitzonderingen. Voor getrokken voertuigen die vóór 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, geldt dat ze:

  • Een maximale constructiesnelheid hebben van meer dan 25 kilometer per uur
  • Een maximale massa van meer dan 750 kilogram
  • Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan het trekkende voertuig.

Voor getrokken voertuigen die na 1 januari 2021 in gebruik genomen zijn, geldt:

  • Een maximum massa heeft meer dan 750 kilogram.
  • Rond een verticale as draaibaar verbonden zijn aan het trekkende voertuig.

U kunt hier alles lezen over het registreren van uw (land)bouwvoertuigen.

Twijfelt u of uw voertuig is geregistreerd? U kunt bij de RDW controleren of uw (landbouw)voertuig als verzekerd geregistreerd staat. Ga naar rdw.nl/kentekencheck en vul het kenteken in. Onder het tabblad ‘Status van het voertuig’ kunt u zien of het verzekerd is.

 

Goed om te weten bij de registratie van (land)bouwvoertuigen

  • (Land)bouwvoertuigen die op de openbare weg komen, moeten geregistreerd zijn. Onder de openbare weg valt ook het eigen terrein of bedrijfsterrein dat bereikbaar is voor anderen. Zelfs de oversteek van de weg van het ene stuk land naar het andere is openbare weg.
  • Als een voertuig een afgeknotte driehoek heeft dat aangeeft dat het hier om een motorrijtuig met beperkte snelheid gaat, dan moet het worden geregistreerd. Ook de motorrijtuigen met beperkte snelheid (MBBS’en) moeten een geregistreerd kenteken hebben. Denk aan zelfrijdende oogstmachines, knikdumpers, graafmachines, wielladers, veegmachines, minitrekkers, gazonmaaiers die breder zijn dan 1,30 meter, verreikers en heftrucks.
  • Ook voertuigen zonder chassisnummer (voertuigidentificatienummer) of onbekend bouwjaar moeten worden geregistreerd. Het bouwjaar is wellicht te achterhalen door de fabrikant/importeur. Soms staat het bouwjaar op het typeplaatje of een ander onderdeel. U kunt ook hulp inschakelen van een oldtimervereniging.
  • Ook als een (land)bouwvoertuig al is verzekerd, moet het in het RDW-kentekenregister komen.
  • Registreren op naam van een maatschap is niet mogelijk.
  • Ook als uw (land)bouwvoertuig geen 25 kilometer per uur rijdt, moet het worden geregistreerd.

Op het moment dat een (landbouw)voertuig op uw naam staat, moet het voertuig WA verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM).

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over onze Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM-verzekering)? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.

 

Bron: Nieuwe Oogst, RDW

Deel dit artikel via: