Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland ongeveer 1,6 miljoen zelfstandigen. Dit betekent dat een groot deel van de werkenden in Nederland een zelfstandige baan heeft, namelijk 1 op de 5. Zelfstandigen zijn niet verplicht om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten waardoor veel van deze werkenden niet beschermd zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Hier wil het kabinet verandering in brengen.
Wat is het plan?
Het kabinet verwacht in het voorjaar van 2024 een wetsvoorstel in te dienen ten behoeve van het verplicht stellen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Dit is dus nog even afwachten.
Naast dat deze verplichte verzekering zelfstandigen beter moet beschermen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, zal de verplichting volgens het kabinet ook de kosten en risico’s voor de samenleving verlagen.
De verplichte verzekering gaat gelden voor alle zogenoemde ib-ondernemers. Dit zijn ondernemers die inkomstenbelasting moeten betalen. De verplichting gaat tevens gelden voor de echtgenoten van de ib-ondernemers die meewerken.
Wat betekent dit voor u?
Werken als zelfstandige brengt risico’s met zich mee. Daarnaast wordt van ondernemers in de GWW-sector vaak fysiek en mentaal veel gevraagd waardoor de risico’s op ongelukken groter zijn. Bij arbeidsongeschiktheid moet er vaak een vervangende kracht worden ingehuurd. Dit brengt extra kosten met zich mee, wat bovenop de gebruikelijke loonkosten van u als ondernemer komt.
Binnenkort wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering waarschijnlijk verplicht, maar ook zonder deze verplichtstelling is het aan te raden om een verzekering af te sluiten. Kijk hier voor de 5 redenen om voor de Loonwerkers AOV van Boval te kiezen.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over onze arbeidsongeschiktheidsverzekering? Onze adviseurs helpen u graag. Neem gerust contact met ons op via 023 – 520 10 30 of laat ons u terugbellen.