Cybercrime-ontwikkelingen in Europa

Veel bedrijven worden in deze periode getroffen door cybercrime, denk aan hacks, computervirussen, DDos-aanvallen en ransomware. Daarom is het meer dan belangrijk om de beveiliging van ondernemingen op orde te hebben. Tijdens de inval in Oekraïne werd een nieuw computervirus ingezet om meerdere computernetwerken uit te schakelen.

Dit computervirus de zogeheten HermeticWiper werd ingezet om het land verder te ontwrichten met als doel om zware schade toe te brengen aan computernetwerken van Oekraïense overheidsinstellingen. Zowel in als buiten Oekraïne werden meerdere bedrijven hierdoor geraakt.

Toenemende mate van cybercrime

Recent werd het landelijke netwerk van Vodafone in Portugal geraakt. Waarbij ruim zeven miljoen mensen en bedrijven problemen ondervonden. Ondanks de toenemende mate van gevaar van buitenaf vormen menselijke fouten ook aanzienlijke risico’s voor uw onderneming. Als uw bedrijf om deze reden stilvalt, kunt u meestal aanspraak maken op een vergoeding van het omzetverlies, de extra gewerkte uren, de kosten van gegevensherstel én PR-kosten. Wij zien het daarom als onze zorgplicht om u als ondernemer een op maat gemaakte cyberverzekering te adviseren.


Europa in ransomware-pandemie

Europarlementariër Bart Groothuis geeft aan dat Europa midden in een ransomware-pandemie verkeert. Samen met andere Europese politici werken zij aan de nieuwe cybersecuritywetgeving, genaamd de NIS 2. Levert uw bedrijf essentiële diensten? Dan gaat de wet ook voor u gelden.


NIS 2 verhoogt de cybersecurity-eisen in Europa

NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen. Nu geldt in Europa NIS 1. Deze wet geldt voor essentiële bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. NIS 2 verhoogt de cybersecurity-eisen door heel Europa. Binnen deze wet worden meer organisaties aangesteld als essentieel bedrijf. Dit betreft circa 160.000 organisaties in Europa. Deze bedrijven moeten voldoen aan hogere eisen en kunnen hulp inroepen van de overheid wanneer zij worden getroffen door cybercrime.


Cybercriminelen vallen vaak eerst kleine bedrijven aan

Werkt uw bedrijf samen met grote ondernemingen? Cybercriminelen vallen steeds vaker bedrijven aan die connecties hebben of een keten vormen met grote bedrijven. Want kleine bedrijven leveren vaak belangrijke diensten aan grote ondernemingen. Vaak is de cyberverzekering niet het eerste waar u als ondernemer aan denkt op het gebied van verzekeren. Maar in deze tijd is het heel belangrijk om uw onderneming te verzekeringen tegen deze financiële risico’s die cybercrime met zich meebrengt.


Zorg dat uw bedrijf gedekt is tegen cybercrime

Met een zakelijke Cyberverzekering kunt u de financiële gevolgen van cybercriminaliteit afdekken.

Een Cybercrimeverzekering dekt onder andere:

  • Aansprakelijkheid voor schade bij anderen door cybercriminaliteit.
  • Eigen schade, zoals kosten om imagoschade te herstellen of de kosten van gestolen data.
  • Omzetverlies als bijvoorbeeld uw website langere tijd onbereikbaar is door een cyberaanval of het administratie-/facturatiesysteem is versleuteld en u kan niet meer bij uw gegevens.

De Cyberverzekering dekt de meeste gevolgen van claims vanwege gestolen of verloren privacygevoelige gegevens:

  • kosten van privacy- of AVG-onderzoeken tegen het verzekerde bedrijf;
  • kosten vanwege privacyschending, het niet nakomen van PCI DSS-regelgeving, of het verspreiden van vertrouwelijke bedrijfsinformatie;
  • claims die ontstaan als de bedrijfswebsite of een e-mailaccount van het bedrijf onbedoeld auteursrecht schendt of laster verspreidt;
  • claims vanwege virusverspreiding, een ‘denial-of-service’-aanval tegen een derde of geblokkeerde toegang tot computersystemen of data.


Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van cybercrime?

Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze adviseurs via 023 – 520 10 30 of stuur gerust een e-mail. Onze adviseur komt graag bij u langs om de risico’s door te nemen en te bekijken welke dekkingen het beste bij uw situatie past.


Heeft u nog geen cyberbeleid?

Met het cyberprotocol kan een cyberaanval worden herkend en worden afgewend. Laat onze juridische samenwerkingspartner Frontyr een cyberprotocol voor u opstellen. Hiermee worden uw werknemers ingelicht over cyberrisico’s en bestaat binnen uw bedrijf een duidelijk protocol over hoe moet worden gehandeld als u onverhoopt toch het slachtoffer bent geworden van een cyberaanval.

 Bron:

 

Deel dit artikel via: