Ongeregistreerde (bouw)voertuigen krijgen coulanceperiode van zes maanden

Het OM en de politie delen tot 1 juli 2022 geen boetes uit voor ongeregistreerde (bouw)voertuigen en landbouwvoertuigen. De ministeries van I&W en J&V zijn dit overeengekomen om te voorkomen dat bouwvoertuigen na 1 januari 2022 de weg niet meer op kunnen als de registratie niet is afgerond.  

Vanaf 1 januari 2022 moeten bouwvoertuigen en landbouwvoertuigen in Nederland geregistreerd zijn om de openbare weg op te mogen. Er is voor de registratie van de bouwvoertuigen en landbouwvoertuigen een periode van een jaar (conversieperiode) uitgetrokken. Tijdens deze conversieperiode, die loopt tot 1 januari 2022, is er geen keuring nodig en zijn er lagere kosten voor het registreren van een landbouwvoertuig. Het aantal aanvragen voor registratie is de laatste weken fors toegenomen. Zelfs zo fors dat de RDW het aantal aanvragen niet voor 1 januari 2022 kon afronden.

Om te voorkomen dat ondernemers de niet geregistreerde bouwvoertuigen en landbouwvoertuigen na 1 januari 2022 moeten laten staan, is door beide ministeries een coulancebeleid toegezegd. Dat beleid houdt in dat tot 1 juli 2022 geen boetes worden uitgedeeld als blijkt dat landbouwvoertuigen die niet zijn geregistreerd toch gebruikmaken van de openbare weg. Deze periode van 6 maanden geeft de RDW extra tijd en ruimte om alle aanvragen voor de registratie van landbouwvoertuigen af te ronden.

De coulance geldt alleen voor de handhaving op de registratieplicht. Een bouwvoertuigen en landbouwvoertuigen moet op de weg bijvoorbeeld nog steeds wel voldoen aan de verzekeringsplicht. Daarnaast mag er met een ongeregistreerd bouwvoertuigen en landbouwvoertuigen niet harder worden gereden dan 25 km/u. Harder rijden is alleen toegestaan (tot maximaal 40 km/u) als het voertuig is voorzien van een kentekenplaat.

Hoe werkt registreren?

Via de RDW kunt u een keuringsafspraak aanvragen. Hoe de afspraak in zijn werk gaat hangt af van het soort voertuig, de datum wanneer het in gebruik is genomen en of het een Europees goedgekeurd voertuig is. Heeft u online een registratie aangevraagd en nog geen kentekenbewijs ontvangen? Dan is de RDW nog bezig met het behandelen van uw aanvraag. Op dit moment zijn ze bezig met het afhandelen van de aanvragen van oktober 2021.

Na de keuring?  

Na goedkeuring en registratie stuurt de RDW binnen 5 dagen het nieuwe kentekenbewijs. Een werkdag later versturen zij een brief met een volledige tenaamstellingscode. Deze code heeft u bijvoorbeeld nodig bij verkoop van het voertuig. Bewaar de tenaamstellingscode daarom goed.

Heeft u het kentekenbewijs ontvangen? Dan hoeft u nog maar twee dingen te doen:

  • Vraag, met de ontvangen informatie op het kentekenbewijs, een kenteken aan bij een RDW-erkende kentekenplaten fabrikant.
  • Als u het kenteken heeft ontvangen, is het voertuig op het kenteken verzekeringsplichtig. Geef daarom het kentekennummer, de meldcode en de data tenaamstelling zo snel mogelijk door aan ons(link?).

Verzekeringsvragen over u voertuig?

Heeft u naast uw kentekenregistratie verzekeringsvragen over u voertuig(en)? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag!

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel via: